NAŠA PRIČA

Moje ime je Darko Kerovec i trenutno sam zaposlen na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek u Osijeku.

Želio bih Vas upoznati s našim malim i mladim OPG-om koji je osnovan 2014. godine. Tijekom svog postojanja uspješno smo se bavili proizvodnjom i prodajom ozimog slavonskog češnjaka na plodnim baranjskim ravnicama. Tijekom 2015. godine podižemo prvi hektar lijeske između Mece i Darde u Baranji koji postaje naša oaza mira i bijega iz gradske buke.

Kako nam se to svidjelo 2018. polako gasimo proizvodnju ozimog slavonskog češnjaka te podižemo drugi nasad lijeske na ulazu u Čeminac te tako dobivamo još jednu oazu koja nam je povećala opseg posla.

Naš hobi polako je prešao u ozbiljniji posao te je nabavljena adekvatna mehanizacija za održavanje trajnih nasada. Nasadi se ograđeni plastičnim PVC stupcima na kojima se nalazi pletena pocinčana ograda.

U nasadima je glavna sorta rimska lijeska, a oprašivač je istarski duguljasti lješnjak. Posađeni su na razmak 4 m u redu i 5 m  između redova na dubinu oko 25 cm. Naravno prije sadnje napravljena je kontrola plodnosti tla na obadvije  parcele i aplicirana preporučena količina organskog i mineralnog gnojiva.

Mece (Darda)

Čeminac